انواع روش های خشک کردن زعفران

بهترین شیوه های خشک کردن زعفران
شیوه خشک کردن زعفران اهمیت دارد سه شاخص اصل رنگ، طعم و بو حفظ گرد. مطابق نتیجه یک بررسی در روند خشک‌ کردن زعفران، نتایج نشان داد که در شیوه خشک کردن، دمای بالاتر و زمان کوتاه­تر در حفظ خصوصیات کیفی زعفران تاثیر گذارتر است.

خشک‌ کردن زعفران در هوای آزاد
یکی از روش های سنتی خشک کردن زعفران، گذاشتن آن در مجاورت نور خورشید و هوای آزاد است. این شیوه در مکان های زعفران‌خیز بیشتر استفاده می شود. برای خشک کردن زعفران به این شیوه سنتی، نخست زعفران‌ها را پاک کرده و در داخل سبدی با منافذ ریز و بسته می گذارند. روی سبد را با پارچه تمیز می‌پوشانند تا از هر نوع آلودگی و گرد و غبار در امان باشند.

جریان هوای آزاد در محیط در این شیوه خشک کردن خیلی مهم است چون اثر مستقیم روی کیفیت زعفران می‌گذارد و احتمال قارچ و کپک زدن زعفران هم وجود دارد. در حد امکان باید سبدها را زیر تابش مستقیم آفتاب نگذارید. این شیوه سنتی از نظر عموم بهترین روش خشک کردن زعفران محسوب می شود.

خشک کردن زعفران روی بخاری
شیوه دیگر خشک کردن زعفران به روش سنتی، قرار دادن این گیاه روی بخاری است که برای حجم‌های خیلی کم مناسب است. در این شیوه کلاله‌های زعفران را روی کاغذ A4 و یا پارچه تمیز می گذارند تا روی بخاری با حرارت کم خشک شوند. این شیوه هم به علت کم هزینه بودن در کشت‌های خانگی طرفداران بسیاری دارد ولی به علت زمان‌بر بودن فرایند خشک شدن احتمال کم شدن کیفیت زعفران از نظر تغییر رنگ وجود دارد.

خشک کردن زعفران با ماکروویو
استفاده از  مايكروويو در خشک کردن زعفران سبب كاهش آلودگي ميكروبي زعفران مي‌شود. استفاده از مايكروويو در فرآيندها گوناگون صنايع غذايي جهان در طول سال های گذشته بسیار افزايش داشته است و اين موضوع سبب صرفه‌جويي در استفاده از انرژي، كم شدن زمان خشک کردن و بهتر شدن كيفيت محصول در صنايع گوناگون غذايي شده است. 

نتايج به دست امده از آمارهای بدست آمده از آزمايش‌هاي شيميايي و ميكروبي نمونه‌هاي زعفران نشان داد كه مراحل خشك كردن زعفران با استفاده از مايكرويو به علت كاهش موثر زمان از چند روز به چند دقيقه و امكان كنترل شرايط سبب حفظ بيشتر خصوصیات كيفي و از سویی كاهش آلودگي‌هاي ميكروبي آن می شود.

از طرف ديگر قرار دادن نمونه‌هاي خشك زعفران در معرض اشعه مايكروويو كاهش بسیار آلودگي ميكروبي را باعث می شود و بر كيفيت زعفران از نظر ويژگي‌هاي قدرت رنگ، عطر و طعم اثر نامطلوبي به جا نمی گذارد .

انواع روش های خشک کردن زعفران

 خشک کردن زعفران با خشک کن خانگی
استفاده از دستگاه خشک‌ کن خانگی یکی دیگر از شیوه ها می‌باشد. این دستگاه شامل: هیتر برقی، فن، ترموستات برای کنترل دما، رطوبت‌سنج، محفظه‌ای که در آن زعفران پاک شده گذاشته می‌شود و صفحه نمایشگر برای تنظیم دما و رطوبت است.

در این شیوه به جز تسریع زمان خشک شدن و کاهش احتمال کپک زدگی، سوختگی و ازدست‌رفتن زعفران، کیفیت زعفران به‌ خوبی حفظ می‌ گردد.

خشک کردن زعفران با دستگاه های مدرن
زعفران خشک شده با این نوع دستگاه ها تحت شرایط خاصی بهترین کیفیت را از لحاظ قدرت رنگدهی و طعم دارد. در این شیوه از الک هایی با قطر ۳۰ سانتیمتر و دارای توری ابریشمی استفاده می گردد.

کلاله های تازه زعفران را در لایه ای به ضخامت ۲-۳ سانتی متر روی توری گذاشته و آنگاه الک را به فاصله مناسب از منبع حرارتی قرار می دهند. با ردیف کردن چندین الک بر روی هم و تغییر در موقعیت آنها محصول به طور دقیق و یکنواخت خشک می شود.

خشک‌ کردن زعفران به شیوه اسپانیایی
شیوه خشک‌ کردن اسپانیایی زعفران، راحت و کم‌هزینه است و یکی از شیوه های مناسب برای خشک کردن زعفران در منزل می باشد. در حقیقت با استفاده از این شیوه می توانید یک دستگاه خشک کردن خانگی بسازید!

بهترین و مناسب ترین شیوه برای خشک کردن که کم هزینه بوده و زمان بر نیست این است که چهار پایه فلزی به ارتفاع یک متر درست کنیم که دارای سه تا پنج طبقه با فاصله ۲۰سانتیمتر از هم قرار بگیرد. طبقات را مقابل بخاری قرار داده تا زعفران ها خشک شوند.

منبع: بیتوته


تماشاخانه


زاکانی دانشجویان را به قیام علیه خود دعوت کرد؟ (فیلم)




زاکانی دانشجویان را به قیام علیه خود دعوت کرد؟ (فیلم)

logo-vid


ببینید| اقامتگاه لوکس خرگوش‌ها‌ در شیکاگو / ماساژ، نوازش و قالیچه ایرانی


logo-vid
فیلم های دیگر

15 سال پیش در چنین روزی

نظر شما !!