کلاه ایمنی باید ها و نباید ها

کلاه ایمنی

سر مهمترین عضو بدن انسان است؛ مغزی که برای تمام اقدامات شما تصمیم می گیرد، درون سر شما جای دارد. حتما شنیده اید که فردی بر اثر تصادف یا هر نوع ضربه ای که در یک سانحه به سر وی وارد شده به عارضه مرگ مغزی دچار شده است، این فرد از هوش رفته و دیگر به هوش نمی آید و به اصطلاح در کما مانده است، وی فوت نکرده چرا که قلبش می تپد ولی امکان بازگشت به یک زندگی عادی را ندارد، زیرا حیات طبیعی مغز او مختل شده است. حال چه چیز می توانست جلوی این حادثه را بگیرد؟ بله پاسخ یک کلاه ایمنی است؛

یک کارگر، یک مهندس عمران، یک آتش نشان، یک سرباز و… همگی به کلاهی برای محافظت از سر خود نیاز خواهند داشت. تاریخچه خلق این پدیده مانند بسیاری از اختراعات بشری به جنگ برمی گردد؛ جایی که نهصد سال قبل از میلاد مسیح آشوریان که قومی مهاجم به حساب می آمدند، اولین بار به فواید استفاده از یک کلاه‌خود پی بردند و به نوعی کلاه ایمنی جنگی را اختراع کردند.

دلایل استفاده از کلاه ایمنی
مرگ مغزی شاید بدترین حالتی بود که می توانست به خاطر عدم استفاده از کلاه ایمنی رخ دهد، با این مثال احتمالا به عمق فاجعه پی برده باشید ولی چه اتفاقات دیگری ممکن است در راه رسیدن به محل کار زمانی که سوار بر موتور یا حتی دوچرخه هستید برای سر شما رخ دهد؟ حین کار با چه اجسام و موادی سروکار دارید که ممکن است خطر آفرین باشند؟

تماس سر با اجسام رسانای برق مانند سیم فشار قوی، پاشیدن مواد شیمیایی در طی واکنش هایی که حین کار رخ می دهد (در اینجا کلاه شما باید نقاب داشته باشد)، گیر کردن موی سر شما درون قطعات متحرک ماشین آلات، سقوط اجسام سنگین از ارتفاع، برخورد سر با اجسام ثابت مثلا داربست و … پس استفاده از کلاه ایمنی به مانند ماسک در دوران مواجهه با کرونا کاملا توجیه منطقی داشته و ارتباطی با میزان تجربه، جسارت و شجاعت افراد ندارد.

نوع کلاه ایمنی
کلاه ایمنی در دو نوع 1 و 2 وجود دارد. کلاه ایمنی نوع 1 محافظت از سر را فقط در قسمت بالایی انجام می دهد که در کارگاه های ساختمانی بیشتر رواج دارد، در مقابل کلاه ایمنی نوع 2 قرار دارد که در آن کناره های سر (شقیقه ها) که قسمت های حساسی هم هستند پوشش داده شده اند. کلاه نوع یک در آمریکا و نوع دو در اروپا بیشتر استفاده می شوند.

کلاس بندی کلاه های ایمنی
این کلاس بندی در بر مبنای مقاومت کلاه ایمنی در برابر جریان الکتریکی انجام شده است و شامل سه کلاس زیر می شود:

کلاس G) general): از اسم این کلاس مشخص است که بیشتر کلاه های ایمنی عضوی از این کلاس هستند، کلاه های کلاس عمومی تا ولتاژ 2200 ولت را میتوانند تحمل کرده و انتقال ندهند.
کلاس E) electrical): در کلاس الکتریکی مقاومت یک مرحله بیشتر شده در اینجا کلاه ایمنی تا 20000 ولت را تحمل می کند که برای کارهایی که با برق سروکار دارد کاملا مناسب است.
کلاس C) conductive): این کلاه های ایمنی رسانا هستند و در برابر برق مقاومتی از خود نشان نمی دهند اگر جایی شاغل هستید که با الکتریسیته سر و کار ندارید، می توانید از کلاه های کلاس رسانا هم استفاده کنید.
رنگ کلاه ایمنی
رنگ بندی کلاه ایمنی اگر به درستی رعایت شود، می تواند راهنمای شما در پیدا کردن فرد مورد نظر از راه دور باشد، این رنگ بندی به نوعی رتبه بندی افراد حاضر در کارگاه نیز به حساب می آید.

متداول ترین رنگ کلاه ایمنی رنگ زرد است که رنگ پایه تابلوی اخطار محسوب می شود.
رنگ قرمز نشانه آتش است و این رنگ عمدتا مخصوص کلاه آتش نشان هاست.
رنگ کلاه تیم بهره برداری مانند تیم معدن و تیم بهره برداری نفتی سفید است.
تعمیرکارها و تیم تعمیر و نگهداری اصولا کلاه آبی رنگ به سر دارند.
تیم خدمات مهندسی و فنی کلاه سبز رنگ به سر می کنند.
کلاه جوشکارها قهوه ای رنگ است.
وقتی یک فردی به عنوان مهمان وارد کارگاه می شود به او کلاه نارنجی رنگ می دهند و سرکارگران کلاه طوسی رنگ دارند.
فرض کنید وارد یک کارگاه صنعتی شده اید و به دنبال یک پیمانکار می گردید، در ابتدای ورود یک کلاه نارنجی به شما می دهند، شما از دور نگاه می کنید و در طبقه پنجم شخصی را با کلاه خاکستری می بینید و فورا از بالابر استفاده می کنید و به آنجا می روید. دیگر لازم نیست از تمام افراد حاضر سراغ فرد مورد نظر خود را بگیرید.

کلاه ایمنی

انواع تست های کلاه ایمنی
شاید ویدئوی تست کلاه ایمنی مثل تست خودرو پرطرفدار نباشد ولی جالب است بدانید که یک کلاه ایمنی تست های مختلفی را می گذراند تا از لحاظ معیار های ایمنی تایید شود و به تولید عمده برسد. مثلا کلاه های کلاس E باید تست های الکتریکی با شدت زیاد را بگذرانند، کلاه ایمنی آتش نشانی با شعله تست می شود تا مدت زمان مقاومت آن در برخورد با شعله مستقیم آتش محاسبه شود.

تست بعدی که همه ی کلاه های ایمنی را شامل می شود تست ضربه است که معمولا با سقوط یک جسم سنگین از فاصله چند متری روی کلاه انجام می شود؛ محصولی که از همه ی این مراحل سربلند بیرون بیاید می تواند به بازار راه یابد.

چه زمانی باید کلاه ایمنی خود را تعویض کنیم؟
عمر مواد تشکیل دهنده ی کلاه ایمنی هرچقدر هم که فشرده باشند همیشگی نبوده و لازم است که شما اقدام به تعویض آنها کنید. طبق سنت کلاه های ایمنی اروپایی یک تاریخ تولید دارند که پنج تا هفت سال بعد از آن قابل استفاده هستند.

همچنین ممکن است کلاه شما در یک حادثه به نحوی از خود مقاومت نشان دهد که اعتبار خود را قبل از تاریخ انقضا از دست بدهد. کلاه های ایمنی تولید داخل این روز ها بخش زیادی از بازار را به دست گرفته اند که شما می توانید هنگام خرید راجع به تاریخ انقضا آنها نیز سوال کنید.

کلاه ایمنی بخشی از لباس کار است که باید در حین کار و فعالیت بر سر گذاشته شود

 

نظر شما !!